De to her 

Om strikkeprøver og strikkefasthed

strikkefasthedEr du en af dem der let og elegant springer over strikkeprøverne, og er du egentlig lidt uforstående overfor hvad en strikkefasthed egentlig er, så skal du læse med her, for jeg gennemgår nemlig hvad det vil sige, og hvorfor det er så vigtigt med den skide strikkeprøve.

Indrømmet jeg er heller ikke en af dem der jubler, når der skal laves strikkeprøve. Faktisk var jeg rigtig mange år om overhovedet at begynde at lave dem. Jeg gad ganske enkelt ikke, og hvis jeg skal være helt ærligt, så kunne jeg heller ikke se formålet med dem.

Det kan jeg så til gengæld i dag, og strikkeprøver er en helt fast del af mit strikke rituel, når jeg går i gang med et nyt projekt.

Vi starter lige med hvad en strikkefasthed egentlig er

Strikke opskrifter er ren og skær matematik baseret alene på en strikkefasthed. Det vil sige hvor mange masker og hvor mange pinde der er på et stykke der måler 10 x 10 cm.  Derfor vil du oftest se strikkefastheden angiver på flg måde:

20 m = 10 cm / 28 p = 10 cm

Oftest er kun fastheden for maskeantallet angiver, og det er fordi det tit kun er den man skal bruge. Pindefastheden kan være god at kende når du strikker raglan fx.

Kort og godt betyder det at på 10 cm der har du 20 masker. Hverken mere eller mindre.

Og hvorfor er det netop så vigtigt?

Fordi alle strikkeopskrifter er baseret på at der lige nøjagtigt er det antal masker som er angivet i din strikkefasthed på 10 cm. Hvis du har flere eller mindre vil du enten strikke noget som bliver for småt eller for stort. Det er nemlig sådan at vi alle strikker meget forskelligt. Nogen strikker stramt andre løst, og oftest er det også forskelligt fra garn type til garn type.

Lad mig komme med et eksempel:

Du skal strikkes en trøje til dig selv. Din strikkefasthed skal være 20 masker = 10 cm, men du er doven og springer over din strikkeprøver, og strikker bare løs. Da du er færdig og tager trøjen på er den ALT  for stor. Du kan ikke forstå det for du har jo fulgt opskriften.

Du tjekker din strikkefasthed, og opdager at i stedet for at have 20 masker på de 10 cm, så har du rent faktisk 18 masker. Det lyder måske ikke som alverden, men lad mig lige lave et regnestykke for jer, som rent faktisk viser hvor galt det kan gå.

Iflg opskriften har du 180 masker over dit bryst. Din strikkefasthed hedder 20 masker = 10 cm, dvs 180:20 x10 = 90 cm. Strikker du i stedet med 18 masker på 10 cm, så hedder regnestykket i stedet 180:18 x 10 = 100 cm. Det vil sige at bare fordi du har 2 masker mindre pr 10 cm, så ender du faktisk med at have en bluse som har et brystmål, som er hele 10 cm større end det oprindeligt skulle have været, og netop derfor er det så vigtigt at strikkefastheden overholdes.

Hvordan laver jeg så den strikkeprøve?

For at kunne tjekke din strikkefasthed skal du lave en strikkeprøve. Til det skal du bruge det garn du skal strikke med og den anbefalede pinde tykkelse, som næsten altid er angivet i din opskrift.

Slå det antal masker op som din strikkefasthed angiver og ca 10 -15 ekstra. Start med at strikke 8 pinde ret. Strik så glatstrik, hvor du starter og slutter med 4 masker ret. Når du har strikket ca 15 cm, strikker du igen 8 pinde ret, og lukker af.

Nu er det vigtigt at du behandler din strikkeprøve på samme måde som du har tænkt dig at behandle det færdige strik. Hvis det færdige produkt fx skal vaskes og blokkes/presses, så er det også det du gør med din strikkeprøve.

Fx er der rigtig meget uld som vokser når det bliver vådt, og så er det altså vigtigt at tage højde for det, når du laver en strikkeprøve.

Når strikkeprøven er behandlet og tørret, så er det tid til at måle din strikkefasthed. Fat en lineal, læg den på din strikke prøve og tæl hvor mange masker du har på 10 cm. Gentag processen flere steder på din strikkeprøve. Noterer det antal du kommer frem til. Skal du også bruge din pindefasthed, så måler du den på samme måde.

Hvis nu min strikkefasthed ikke passer?

Så er der ikke andet at gøre at fatte dit garn, og en anden pinde størrelse, og starte forfra. Det tricky del er så hvilken pind du nu skal vælge for at nærme dig den angivne strikkefasthed.

Hvis du strikker for stramt har du for mange masker på de 10 cm, og du skal gå op i pindestørrelse.

Fx min strikkeprøve siger at jeg har 22 masker på 10 cm i stedet for de anbefalede 20 masker.

Strikker du for løst har du for masker på pinden, og du skal gå ned i pindestørrelse.

Fx min strikkeprøve siger at jeg har 18 m på 10 cm i stedet for de anbefalede 20 masker

Jeg plejer at gå ca 1/2 -1 pinde op eller ned, men det afhænger selvfølgelig af hvor mange masker din strikkefasthed skal justeres med. Skal den justeres med mange masker, så kan du med fordel gå 1-2 pinde op eller ned i stedet.

Og så er der ellers ikke andet at gøre end at starte forfra med din strikkeprøve, og når du så har ramt den rigtige strikkefasthed er du endelig klar til at gå i gang.

Jeg håber at min lille guide har lært jer noget om strikkefasthed og strikkeprøver. Har i nogle spørgsmål, så spørg endelig løs, så skal jeg svar jer efter bedste evne.

Processed with VSCO with f2 preset

 

 

 

4 kommentarer

 • Pernille Rafn

  En strikkelap lyder som en god ide, men når man nu som jeg strikker væsentlig mere stramt når jeg strikker ret (glatstrik på retsiden) på en rundpind og mindre stramt når jeg strikke ret/vrang på alm. pinde. Vil det så ikke give et forkert billede af strikkefastheden? Er jeg så i realiteten ikke nød til at strikke et prøvestykke på rundpind?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • A nordic knitting tale

   Godt spørgsmål. Hvis du vil være 100 % sikker er du jo næste nødt til det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • jeanette

  Hej Camilla,
  tak for lækker insta og blog.
  Jeg vil i gang med at strikke, men forstår ikke lige dit regnestykke allerøverst her. Du skriver at 20m = 20 cm betyder, at der skal være 20 masker på 10 cm?? Det må da være 10 masker på 10 cm i dette tilfælde? Eller er jeg bare håbløs?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Det er tryk fejl :-). Det er selvfølgelig 20 masker = 10 cm. Tak fordi du opdagede det.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De to her