Om en æra der snart er slut

Det var så den påskeferie

Processed with VSCO with f2 presetJa det var så dan påskeferie. Eller rettere sagt det var så dan påskeferie for jer dødelige mennesker med et ganske almindeligt 8-16 job med indlagt fri i alle helligdage og de omkring liggende helt almindelige dage.  Her i huset har det var som alle andre dage. En kamp om at få hverdagen til at hænge sammen, bare lige med det ekstra helligdagskrydderi oven i.

Jeg har nu arbejdet som sygeplejerske i over 12 år, og jeg må indrømme at jeg vender mig aldrig til at skulle arbejde, når alle andre har fri. Især ikke efter jeg har fået børn, og jo større og større de bliver jo mere hader jeg det faktisk.

Udover irritationen ved ikke at kunne holde fri når mine børn har fri, så er jeg også så meget træt af den kamp, som  vi faktisk kæmper hver evig eneste dag, om at få hverdagen og ikke mindst helligdagen til at hænge sammen.

Det er jo ligesom om at mens verden udvikler sig til at flere og flere rykker væk fra traditionelle 8-16 jobs og 3 ugers ferie i industriferien, så har vores børne institutioner og skoler bare ikke helt fuldt med udviklingen.

Her tror man stadig at påskeferie det er noget der udvides til alle dage før skærtorsdag og langfredag. Her har alle da også fri. Det ved en hver idiot da.

Når vi så kommer til sommerferie, så er det jo logik for burhøns, at alle selvfølgelig har 3 ugers sammenhængende sommerferie i skolernes sommerferie. Alt andet er jo blot en grum vandrehistorie.

Efterårs og vinterferie. Det ligger jo for alle menneskers vedkommende i henholdsvis uge 42 og uge 7. Det står jo lysende klart for en hver.

Jul og nytår. Det fejrer alle mennesker da i familiens skød, så hvorfor spille skattekroner på pasning der. Forældrene har jo alligevel fri, og hvis de vil sende deres børn afsted, så må det helt klart være fordi de hellere vil sidde med benene oppe og nyde julegløgg’en og æbleskiverne helt i ro. Det er jo så åbenlyst for en hver at det næsten er tosset.

Så er der møde og gå hjemtidspunkterne. Igen står det jo nærmest skrevet i grundloven at der ikke findes noget pasningsbehov mellem kl 16.30 om eftermiddagen og 6.30 om morgen. Alle ved jo at man arbejder 8-16, og så må de åbningstider for fanden da være nok.

Normalt er jeg ikke så aggressiv når det kommer til det her emne. Faktisk tager jeg normalt tingene meget roligt. Både fordi det selvfølgelig ikke altid er en ulempe at arbejde som vi gør her i familien, men også fordi jeg  ved jo godt at et 8-16 job heller ikke altid er fryd i gammen. Jeg kender i al fald flere, som er den lykkelige ejer af sådan et, og de er også spændt op på mange punkter. Bare nok ikke helt de samme som vi er spændt op på.

Min aggressivitet hænger nok sammen med at jeg er temmelig slidt efter først at have været i nattevagt, gå direkte til påskefrokost, for så at have pigerne alene i flere dage. Så hænger ens nerver altså i en meget tynd tråd.

At jeg så lige vælger at åbne et nyhedsbrev fra Ebba institution om hvordan sommerferie skal afvikles  får ikke ligefrem mit humør til at stige ret mange grader. Faktisk ramte det et total nulpunkt.

Institutionen holder åbent hele sommerferie, men børnene SKAL have 3 ugers ferie inden for skolernes sommerferie, hvor af de 2 af dem skal være sammenhængende og helst ser de at børnene holder 3 ugers sammenhængende sommerferie.

Det er jo alt sammen meget fint. Jeg forstår jo godt tanken bag. 3 ugers sammenhængende sommerferie sammen med sine forældre burde jo være en menneskeret, og samtidig skal pædagogerne jo også holde ferie og gerne sammen med deres familie. Og det er ikke fordi jeg ikke under dem det, men når det bliver på bekostning af min lille familie, så må jeg indrømme at min forståelse nogle gange ligger på et meget lille sted.

Hverken jer eller pigernes far er velsignet med 3 ugers sammenhængende ferie i skolernes sommerferie. Faktisk skal vi være heldig hvis vi bare får 2 og nogle gange kan man også være så uheldig at man ender med bare en uges ferie i skolernes ferie.

Og så står man der med håret i postkassen, og  med et fint nyhedsbrev om hvordan ferien skal afvikles krydret med en lille påmindelse om at “børn jo også har ret til ferie” samtidig med man forsøger at få det logiske til at gå op i en højere enhed med to forældre som er de heldige vinder af en uges ferie i skolernes sommerferie. Resten ligger placeret udenfor.

Lige nu ved jeg faktisk ikke hvad vi gør. Udover at jeg meddeler institutionen at jeg holder Ebba hjemme i de uger jeg holder ferie, og så meget som jeg kan i skolernes sommerferie, og så vil jeg ellers skide hul i deres ferieplan. Jeg gør det så godt som jeg kan, og har de nogle problemer, så må de tag det med min arbejdsgiver.

Når jeg diskuterer denne problemstilling med venner og bekendte, så er deres svar næsten altid “jamen så må en af jer jo finde et andet job”. Det synes jeg bare ikke er helt ok. Jeg betaler jo ligeså meget skat som alle andre, og har vel på alle måder også ret til at få mine børn passet når jeg har behov, som dem som arbejder inden for normale institutions åbningstider.

Desuden kan samfundet jo ikke hænge sammen hvis alle kvinder og mænd med småbørn alle søger 8-16 jobs. Hvem skal pleje jeres syge morfar midt om natten. Hvem skal sørge for at i kan handle i Bilka kl 23 om aftenen og hvad for en læge skal lappe jer sammen når i kører galt i jeres biler efter kl 16?

Vi har faktisk alle brug for at der er mennesker der påtager sig den opgave at arbejde døgnet rundt for at andre kan få den service som de helt naturlig forventer i et velfungerende velfærdssamfund. Det hjælper jo ikke at vi alle stikker halen mellem benene og forlader den synkende skude for at kunne holde påskeferie og sommerferie uden bekymringer.

Derfor bliver jeg lidt gal når selvsamme velfærdssamfund lader os i stikken, og lader som ingenting når vi siger at der faktisk er mennesker der har brug for at få deres børn passet i skolernes sommerferie og efter kl 16.30.

Det synes jeg faktisk ikke er ok.

Men nu får i ikke mere for den 25 øre. Nu vil jeg nemlig smække mine trætte ben op og drikke gin og tonic. Jeg skal nemlig lige lade op til alt for mange nattevagter lige om lidt. Så fortjener man altså en lille bitte G&T.

SKÅL.

PS. Det er ikke i nat jeg skal i nattevagt. Lige inden i bliver bekymret for om jeg både drikker og arbejder på samme tid :-).

 

 

 

 

5 kommentarer

 • Dorit

  Vi har været en almindelig 8-17 + transport familie, som havde fri de “faste” tidspunkter ….. men på de tidspunkter koster ferier 3 x gange så meget, forretningerne inden disse tidspunkter er proppet osv – så jeg har ofte tænkt, at det kunne være dejligt at have fri en tirsdag formiddag mv. ligesom det ikke er sjovt at aflevere børnene først og samtidig hente dem “sidst”.
  Jeg valgte derfor at arbejde på deltid i en årrække …… det kostede, men er alle pengene værd. Samtidig havde vi som forældre ingen eller meget lidt “voksentid”, så vi gik ikke til fitness, i bio til veninder osv, men al tiden blev brugt på børnene – sport, møder mv.
  I dag er ældste 43 år og yngste 26 år.
  Jeg er så glad for at kunne nyde børn og børnebørn og hygge med dem, nu mit arbejdsliv er afsluttet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Hej Dorit. Jeg ved godt at det ikke er fryd og gammen at arbejde 8-16. Kender flere der arbejder på den måde og de nævner alle de ting du også nævner som ulemper de oplever. Jeg arbejder også kun på deltid, faktisk kun 26 timer om ugen. Vi ville ganske enkelt ikke kunne få vores familie til at fungere hvis jeg skulle arbejde fuldtid. Kh Camilla

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Godt brølt..

  Her hjemme plejef vi at joke med, at børnehaven gerne vil vide om ens barn skal passes mellem nytår og påske…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • I hear ya. Med min job situation ved vi ikke hvornår jeg skal starte. Eller hvor. Så har opgivet melde ferie endnu. Pædagogerne var fine omkring det ved ikke med leder 😉
  Og PS kan du ikke også råbe højt for mere deltid til læger? 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Hej Anne. Jo for fanden. Det burde være en menneskeret for alle mennesker.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om en æra der snart er slut