En god nyhed

Lidt om kraver og lidt mere om copyright

strikkedekraver3 strikkedekraver4Allerførst tak for jeres kommentar her inde, på instagram og pr mail. Det varmer, og jeg er glad for at i er så mange som også synes at copyrighten skal respekteres. Jeg var godt klar over at jeg lidt stak fingrene i en hvepse rede, da jeg skrev mit indlæg, men jeg synes faktisk det var et vigtigt budskab, så jeg var klar til at tage de stik der kom.

Lige inden vi går videre til krave delen, så vil jeg lige skrive at jeg måske var lidt for hurtig i går til at dømme nogle ting for ulovlige. En sød læser var så sød at finde det her til mig:

a) Man har altid retten til at citere. Den går ud på at man må tage korte passager og offentliggøre dem frit, sålænge det bare sker med angivelse af kilde, og i begrænset omfang. Som regel tillader man ikke
mere end 1-2 linier fra en tekst som citat. Citatretten bliver hurtigt overtrådt, og særligt hvis man begynder systematisk at citere en hel tekst i små bidder, bliver det tolket som en bevidst overtrædelse af
ophavsretten.

b) Man har retten til at lave kopier til privatbrug, der anvendes indenfor privatsfæren. Den ret gælder imidlertid udelukkende for vedkommende selv og personens husstand. Øvrige familiemedlemmer, gode venner og diverse løse bekendtskaber falder udenfor, og er dermed ulovlige at dele med. Du må lave kopier til de personer, som du bor sammen med, og ingen andre. At lægge ting op på nettet, er med 100% garanti ulovligt.

c) Du må gerne låne f.eks. en opskrift ud. Det er ligegyldigt hvem du gør der til. Du må imidlertid ikke tage penge for det, eller kræve anden form for betaling. Du må imidlertid ikke låne f.eks. en opskrift ud digitalt, dvs. hvis
den er skannet ind eller på anden måde ligger på din computer. Det er kun fysiske opskrifter, som må lånes ud.

Personen, der låner en opskrift, må gerne tage en kopi af denne til eget brug. Igen gælder reglen med at opskriften kun må bruges af vedkommende eller dennes husstand, så ikke noget med at tage en kopi
og give den til en ven eller bekendt. Kopien må ikke være digital, dvs. heller ikke her noget med at skanne den ind eller skrive den af. (kilde Rokken3.dk)

Så kom der lidt mere fakta på bordet. Men husk at hver gang du låner en bog eller opskrift ud, så går opskrift designeren glip af penge, og jo mindre penge de tjener, jo færre opskrifter bliver der formentlig produceres og ja så er der bare færre lækre opskrifter for os strikke nørder at kaste sig over. Uanset om det er lovlig eller ej.

Og så til indlæggets hoved emne, nemlig strikkede kraver.

Min lidenskab for kraver startede da Ebba Elvira begyndte at savle for en måneds tid siden. Ledte desperat efter nogle fine savle smækker som både var funktionelle og pæne. Men det var dæleme svært. Så stødte jeg på de krave opskrifter som ligger inde på Little Ediths knit, og så så jeg at Rikke som ejer Little Ediths knit, havde brugt kraverne netop som savle smækker.

Så jeg gik straks i gang og strikkede fluks de to versioner hun har. Og så var jeg solgt.

Strikkede kraver i uld er jo intet mindre end genialt. De er pæne og ikke mindst funktionelle. Uld kan jo absorbere væske op til 40 % af sin egen vægt og alligevel fæles varmt og ikke fugtigt. Dvs det lille baby bryst bliver aldrig vådt og koldt. Er kraven blevet alt for våd foran, ja så drejer jeg den bare lidt, og så vupti har nu et nyt tørt stykke til at tage imod mere savl. Modsat alm savle smække som må skiftes hver gang de er blevet for våde.

Hver aften skyller jeg dem bare, og nogle gange putter jeg lidt uld vask i, og så bliver de ellers lagt til tørre og så er de klar til endnu en omgang savl.

Selv om opskrifterne på Little Ediths knit er meget fine, så fik jeg lyst til at strikke flere versioner. Gik på jagt på internettet, men åbenbart er strikkede kraver ikke i høj kurs, eller særlig moderne, for jeg fandt ikke en eneste opskrift. Og så er der jo ikke andet at gøre end at gå i gang selv.

Og det gjorde jeg så, og mange mange timers arbejde senere har jeg nu en færdig opskrift på en fin lille krave. Det er nok det der har overrasket mig allermest, hvor lang tid det taget. Og vi taler end da om et helt simpelt krave. Tør slet ikke tænke på hvor meget tid jeg kommer til at bruge på den legedragt jeg har gang i ved siden af.

Netop derfor har jeg også fået en kæmpe respekt for strikke designeres arbejde. De må bestemt ikke udelukkende gøre det for pengenes skyld. For det bliver man vist aldrig millionær af.

Mine første krave opskrift har jeg valgt at kalde Lille Elviras krave, og den er inspireret af et gammel kyse mønste,r jeg fandt i en stak med game strikke opskrifter. Elsker simpelthen gamle strikke opskrifter, de er helt anderledes end dem der laves i dag, helt andre pasformer, de fineste små hul mønstre, snoningerne og bare en helt anden æstetik en den man ser i dag.

Det er bestemt ikke sidste gang jeg lader mig inspirerer af gamle strikke opskrifter, og jeg har allerede 1000 ideer oppe i mit hovedet.

Netop pga referencerne til gammeldags strik har jeg valgt at kalde min nye hjemmeside for Littlevintageknits. Den er overhovedet ikke oppe og køre endnu. Det eneste jeg har gjort er at købe domæne navnet. Men bare vent det skal nok snart komme.

Krave opskriften er nemlig meget klar til salg. Egentlig havde jeg tænkt den var klar til salg, men så fortrød jeg alligevel. Vil gerne have den skal være helt perfekt, når jeg gør det, og derfor har jeg også givet den væk til et par stykker som nu test strikker den for mig, så jeg er 110 % sikker på at den fungerer og er til at strikke efter.

Skal nok sige til når den er helt klar til salg inde på Littlevintageknits.com.

Indtil da må i nyde synet af mit lille savle monster i ført Lille Elviras krave. Er den ikke bare fin?

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En god nyhed