En fin billig kjole og tumle tid med Bobles og flyvende børn

Bloomers a la Olinesmor version 2.0

Jeg har lovet det længe. Flere DIY’s på Olinesmor. Dem er i nemlig helt vilde med. Men det tager tid. Rigtig meget tid faktisk. Så derfor spytter jeg dem heller ikke lige ud på samle bånd, det er min tid simpelthen for knap til. Men nu skal det være, og må jeg præsenterer bloomers a la Olinesmor version 2.0. Opskriften er til fri afbenyttelse, men hvis i syer et par bloomers og viser dem frem på fx Instagram så må i meget gerne tagge mig. Elsker nemlig at se hvad i får syet.

Hvis der er noget i er i tvivl om, så skal i selvfølgelig bare spørge, og jeg skal svare så hurtigt og så godt som jeg kan.

Denne gang vil jeg vise jer, hvordan jeg syer et par smock bloomers. Ideen stammer fra Marapytta, som havde lavet et lignende par og lagt på hendes instagram. Ville egentlig sy et par på en af mine adskillige workshops med hende, men Line syntes at de var så nemme, at det var spild af god workshop tid, så hun fik mig overtalt til at sy noget andet.

Hjemme igen kunne jeg altså ikke få dem ud af hovedet, og så gik jeg ellers i gang med selv at lave et mønster, og resultater er faktisk blevet så godt at jeg godt tør dele det med jer.

Til par smock bloomers af la Olinesmor skal du bruge:

Ca 1/2 meter stof. Mindre kan også gøre det, men jeg har lidt svært at sætte et minimum på. Har du 1/2 meter så har i hvert fald rigeligt.

Elastik tråd

Over og undertråd i en farve der matcher stoffet

Størrelsen er næsten one size. Tror næsten Oline næsten kunne få hendes str 98 røv i dem, selvom hun nok ville se lidt tosset ud i dem, og Ebba Elvira har kunne passe hendes fra hun var ca en str 56.

Smock elastikken er dejlig blød i det, og perfekt til små bløde baby maver, hvor jeg nogle gange synes elastikker hurtigt kan blive alt for stramme. Det er også derfor de næsten er onesize, for elastikken i taljen udvider sig nemt og uden at stramme.

Nå men nu skal vi i gang:

Allerførst skal i lave jeres mønster. Det er ret så nemt. Køb noget mønster papir eller brug bagepapir (eller som mig gave papir). Så skal der klippes to rektangler som måler ca 20 x 28 cm. Det ene er forstykke og det andet er bagstykket. smockbloomers1

Så skal der laves ben. Det gør i ved at markere ca 8 cm fra kanten vandret og ca 6 cm fra kanten lodret. Det gøres på begge stykker:

smockbloomers2

Nu skal i klippe ud til ben. På bagstykket klippes en lidt med flad linje og på forstykket en lidt mere buet. Det skal ende med at se sådan her ud:

smockbloomers3

Så skal i finde stoffet frem. Det skal helst være noget tyndt bomuld. Jo tyndere jo bedre smock effekt får man. Liberty er intet mindre end perfekt til formålet. Stoffet foldes (husk at tage hensyn til trådretningen), og både forstykke og bagstykke lægges mod folden og så klippes der. Ingen grund til at klippe med sømrum, det er inkluderet:

smockbloomers4

Når stykkerne er klippet ud ender i med to stykker som gerne skulle se sådan her ud:

smockbloomers5

Så tager du symaskinen frem, og evt din overlocker hvis du har sådan en. Har du ikke så klarer du det også fint uden. Så syer du først de to side sømme sammen, og overlocker eller zig zagger dem efterfølgende. Sådan her:

smockbloomers6

Så laver du et lille ombuk på ca 3 -5  mm, eller så lidt som du kan komme afsted med,om mod vrangsiden oppe ved taljen og syer hele vejen rundt:

smockbloomers7

Så laver du endnu et lille ombuk på ca 0,5 -1 cm, og enten sætter den fast med nåle et stryger den.

Nu er du klar til at sy smock. Det kan godt være lidt tricky, men når du først er i gang er det pære nemt. Problemet er nogle gange er få maskinen til at sy ordentlig. En hurtig google søgning, og du vil se at det er et gennemgående problem. Problemet er at det faktisk er forskelligt fra maskine til maskine hvad der skal til for at få en perfekt smock søm. Det er i hvert fald min erfaring. Du vil måske også læse at det er umuligt at sy smock på en maskine hvor undertråds spolen ligger vandret, men det er løgn, min ligger nemlig vandret, og den syer perfekt smock. Når jeg først får den i gang.

Når du skal smocke skal du bruge en overtråds farve der passer til dit stof, og en elastiks undertråd. De fleste stof forretninger fører dem i sort og hvid, og du vælger bare den der passer bedst til dit stof. Da den elastiske tråd ligger på vrangsiden har det ikke den store betydning om den ikke lige matcher nøjagtigt. Hvis du er meget detalje orienteret og ønsker en matchende elastisk tråd, så kan du købe det lige her.

Så tråder du overtråden som du plejer. Den elastiske tråd skal på undertråds spolen, og her kommer den tricky del. Nogle steder på nettet står der at den skal løst på, andre semi stramt og nogle steder ligefrem meget stramt. På min maskine som er en Pfaff passport, skal den rulles semi stramt på for et pænt resultat, og så tråder jeg undertråden nøjagtigt som jeg plejer. Men prøv dig frem, hvis du ikke er fortrolig med hvordan din maskine syer en perfekt smock.

Først omgang syer du på det ombuk du har lavet øverst, så tæt på enden af ombukket som muligt, så den bliver holdt godt fast. Fortvivl ikke hvis det ikke ser ud ud som om maskinen ikke “smocker” rigtigt, det er sandsynligvis fordi du smocker på flere lag stof, og så kan det nogle gange være lidt svært at se smock effekten i starten. Kig på vrang tiden, og hvis elastikken er helt stram og ikke krøllet i det, så er du altså på rettet vej. Husk at hæfte godt og grundigt i begge ender eller løber elastikken bare og så er det slut med smock effekten. Jeg plejer at starte og slutte enten bag på eller ved side sømmene.

smockbloomers8

Jeg plejer at sy ca 4 – 5 omgange med ca 1/2 – 1 cm mellemrum, men prøv dig frem og se hvad du synes er pænest:

smockbloomers10

Sådan her ser en perfekt smock ud på bagsiden (se bort fra at den først smock syning er syet for langt oppe. Fejl fra min side. Husk at sy den så langt nede som muligt, så den holder ombukket godt på plads:

smockbloomers

Nu tænker du sikkert, at den smock ser da ikke særlig stram ud, men så tager du simpelthen dit damp strygejern frem og giver elastik trådene en omgang damp, og så vupti så trækker de sig sammen, og den smock er nu helt perfekt stram:

smockbloomers11

Nu skulle dine bloomers gerne se sådan her ud, og nu mangler du kun at få lavet benene:

smockbloomers13

Du starter med at sy og overlocke eller zig zagge sømmen sammen mellem benene:

smockbloomers14

Så skal løbe gangen laves på begge ben. Jeg plejer først at lave et lille ombuk på et par millimeter og så endnu et på lidt under en cm, og så sætter jeg nåle i for at holde det på plads. Du skal ikke fortvivle hvis det er lidt svært at få løbegangen helt lige uden folder, det gør ingen ting. Det kan ikke ses, når først elastikken kommer i. Så syer du begge ben så du får en lille løbegang til elastikken. Husk et lille hul til elastikken.

smockbloomers15

Så tager du en tyng elastik, ca 1/2 cm eller måske mindre og putter i løbegangen. Brug en sikkerheds nål, det gør det nemt at få elastikken rundt. Hvor store benene skal være afhænger af hvor mange elastikker din baby har, så prøv dig frem. Når du har fundet rette længde binder du en god knude på elastikken og syer huller til.

Og så VOILA, så er du færdig. Er de ikke skønne?

smockbloomers17

 God fornøjelse.

 

2 kommentarer

 • Kamilla

  Hej du skriver at man skal markere 6 cm vandret og 8 cm lodret. Er det ikke omvendt og kan det godt passe med de mål? Synes ikke mine mønstre ligner dine med de mål?
  Vh Kamilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • A nordic knitting tale

   Jo du har ret.
   Nu er det 100 år og en madpakke siden jeg har syet efter det mønster, men det skulle jeg da mene.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En fin billig kjole og tumle tid med Bobles og flyvende børn