Sådan laver du verdens nemmeste nederdel

Allerførst denne DIY er ikke rocket science, og der findes sikkert en million lignende på nettet, så jeg har altså ikke opfundet den dybe tallerken. Tværtimod. Men jeg har på fornemmelsen, at der er mange der ude der utrolig gerne vil sy, og som måske end da har en symaskine stående uden egentlig at bruge den, og som bare ikke kan komme i gang.
Denne DIY er til dem. For den er nem at gå til, den kræver kun at man kan betjene en symaskine, og sy fremad, og så er resultatet faktisk ret fint trods simpelheden.
Det behøves virkelig ikke være rocket science at sy. Så here it goes:
Først og fremmeste skal du bruge et stykke stof. Til denne har jeg brugt fast vævet bomuld, men i princippet kan man bruge alt slags stof.
Når du har fundet det stykke stof du skal bruge, skal det klippes ud. Sørg for at trådretningen ligger på sådan en måde at den ligger nedad. Trådretningen følger den vævede kant af stoffet.
Hvor stort stykket skal være afhænger selvfølgelig af hvilken størrelse du skal sy. Jeg plejer som tommelfinger regel at bruge et stykke der er lidt mere end dobbelt så bredt som barnets talje. Dvs til Oline som måler ca 46 cm i taljen bruger jeg ca 1 meter stof.
Længden måler du fra en nederdel som barnet alle kan passe og lægger ca 10 cm til. De 10 cm skal bruges til linningen og til oplægning.
Når du har klippet ud ender du med sådan et stykke her, som jeg dog her har lagt dobbelt:
Nu skal du enten zig zag eller overlocke alle kanter:
Så skal de to ender syes sammen på vrangen, så du ender med et rør:
Nu skal du til at sy løbegangen. Det er vigtig er den er lige nøjagtig så bred at den elastik du har valgt kan komme i. Jeg har valgt en 2 cm bred elastik, og har tænkt mig at sy lige ved kanten af overlocken, så er der ca 1-2 mm ekstra at løbe på. Sæt nåle hele vejen rundt samtidig med du måler op, så du får en løbegang der er lige bred hele vejen rundt:
Her er det vigtigt at sy helt lige. Brug de markører du har på din symaskine eller gør som mig, sy langs overlock kanten. Husk at løbegangen ikke skal lukkes helt, lad ca 3-4 cm stå åben således at du kan få din elastik igennem:
Nu skal du lægge din nederdel op, så du får en fin afslutning forneden. Først folder du stoffet ca 0,5-1 cm ind. Enten sæt nåle i eller gør som mig stryg hele vejen rundt, så folden er fint bukket:
Når du har syet hele vejen rundt, bukker du igen stoffet op mod vrangen, ca 3-5 cm afhængig af hvilken størrelse du syer. Til Olines størrelse 3 år bukker jeg ca 4 cm om. Og så skal der igen syes rundt. Husk at sy lige, så får du det pæneste resultat. Når du har syet hele vejen rundt har du lavet en fin oplægning. Nu plejer jeg lige et stryge hele møget før jeg går videre:
Nu skal du klippe en elastik ud. Mål enten dit barn eller hvor bred en nederdel er, som barnet allerede kan passe. HUSK HUSK at vælge en ordentlig elastik. Det kan simpelthen ikke siges nok gange. De fleste elastikker du kan købe rundt omkring er alt for bløde i de og ruller og bøjer inde i løbegangen. Der er simpelthen ikke noget værre. Der er mange der lover at deres elastikker ikke gør dette, men jeg har faktisk kun prøvet en slags som holder dette løfte og det er dem Line Galst sælger i hendes lille webshop. Det kan godt være de er dyrere end dem man kan købe i Stof og stil eller andre steder, men tro mig det kan ikke betale sig at gå på kompromis med dette:
Nu skal elastikken ind i løbegangen. Det gør du ved at tage en god stor sikkerhedsnål og på den måde lirker den ind i løbegangen. Den kan nogle gange godt være lidt besværligt, især hvis du har været god og ramme en perfekt bredde på din løbegang:
Når elastikken er helt inde i løbegangen skal den syes sammen. Det gøres ved at zig zag de to ender sammen. Zig zag frem og tilbage et par gange, så den holder godt:
Så syer du det lille hul sammen, hvor i elastikken kom ind i løbegangen, og så skal stoffet fordeles jævnt over hele elastikken, så ledes at det ender med at se sådan her ud:
Nu er nederdelen sådan set færdig, og kan sagtens bruges som den er:
Men hvis du ligesom mig elsker de små detaljer, der bare giver lidt ekstra, og som giver et lidt mere professionelt touch, så kan du lave en lille (eller stor) sløjfe og sætte i taljen. Jeg bruger Line Galst DIY, som er super nem at følge. Jeg syer ikke sløjfen fast, men sætter den fast med en sikkerhedsnål. Så kan den pilles af hurtigt ved behov, og man kan også sy flere forskellige farver sløjfer, og på den måde ændre nederdelens udtryk på et split sekunder:
Det var så den DIY. Super nem, og med et flot og brugbart resultat. Sig endelig til hvis i har spørgsmål, eller hvis der er nogle ting der ikke er klare nok. Jeg skal gøre mit bedste for at svare, så godt jeg kan.
istedet for at købe den dyre elastik kan man ikke bare sy med en ligeud sting fra retsiden når nederdelen er færdig. Det har jeg tænkt mig at gøre. Så sikre man at elastikken sidder fast.