Amme kjoler og lidt om det der amning

Sådan laver du verdens nemmeste nederdel

Allerførst denne DIY er ikke rocket science, og der findes sikkert en million lignende på nettet, så jeg har altså ikke opfundet den dybe tallerken. Tværtimod. Men jeg har på fornemmelsen, at der er mange der ude der utrolig gerne vil sy, og som måske end da har en symaskine stående uden egentlig at bruge den, og som bare ikke kan komme i gang.

Denne DIY er til dem. For den er nem at gå til, den kræver kun at man kan betjene en symaskine, og sy fremad, og så er resultatet faktisk ret fint trods simpelheden.

Det behøves virkelig ikke være rocket science at sy. Så here it goes:

Først og fremmeste skal du bruge et stykke stof. Til denne har jeg brugt fast vævet bomuld, men i princippet kan man bruge alt slags stof.

Når du har fundet det stykke stof du skal bruge, skal det klippes ud. Sørg for at trådretningen ligger på sådan en måde at den ligger nedad. Trådretningen følger den vævede kant af stoffet.

Hvor stort stykket skal være afhænger selvfølgelig af hvilken størrelse du skal sy. Jeg plejer som tommelfinger regel at bruge et stykke der er lidt mere end dobbelt så bredt som barnets talje. Dvs til Oline som måler ca 46 cm i taljen bruger jeg ca 1 meter stof.

Længden måler du fra en nederdel som barnet alle kan passe og lægger ca 10 cm til. De 10 cm skal bruges til linningen og til oplægning.

Når du har klippet ud ender du med sådan et stykke her, som jeg dog her har lagt dobbelt:IMG_3550

Nu skal du enten zig zag eller overlocke alle kanter:

IMG_3549

Så skal de to ender syes sammen på vrangen, så du ender med et rør:

IMG_3547

Nu skal du til at sy løbegangen. Det er vigtig er den er lige nøjagtig så bred at den elastik du har valgt kan komme i. Jeg har valgt en 2 cm bred elastik, og har tænkt mig at sy lige ved kanten af overlocken, så er der ca 1-2 mm ekstra at løbe på. Sæt nåle hele vejen rundt samtidig med du måler op, så du får en løbegang der er lige bred hele vejen rundt:

IMG_3536

Her er det vigtigt at sy helt lige. Brug de markører du har på din symaskine eller gør som mig, sy langs overlock kanten. Husk at løbegangen ikke skal lukkes helt, lad ca 3-4 cm stå åben således at du kan få din elastik igennem:

IMG_3542

Nu skal du lægge din nederdel op, så du får en fin afslutning forneden. Først folder du stoffet ca 0,5-1 cm ind. Enten sæt nåle i eller gør som mig stryg hele vejen rundt, så folden er fint bukket:

IMG_3538

Når du har syet hele vejen rundt, bukker du igen stoffet op mod vrangen, ca 3-5 cm afhængig af hvilken størrelse du syer. Til Olines størrelse 3 år bukker jeg ca 4 cm om. Og så skal der igen syes rundt. Husk at sy lige, så får du det pæneste resultat. Når du har syet hele vejen rundt har du lavet en fin oplægning. Nu plejer jeg lige et stryge hele møget før jeg går videre:

IMG_3544

Nu skal du klippe en elastik ud. Mål enten dit barn eller hvor bred en nederdel er, som barnet allerede kan passe. HUSK HUSK at vælge en ordentlig elastik. Det kan simpelthen ikke siges nok gange. De fleste elastikker du kan købe rundt omkring er alt for bløde i de og ruller og bøjer inde i løbegangen. Der er simpelthen ikke noget værre. Der er mange der lover at deres elastikker ikke gør dette, men jeg har faktisk kun prøvet en slags som holder dette løfte og det er dem Line Galst sælger i hendes lille webshop. Det kan godt være de er dyrere end dem man kan købe i Stof og stil eller andre steder, men tro mig det kan ikke betale sig at gå på kompromis med dette:

IMG_3546

Nu skal elastikken ind i løbegangen. Det gør du ved at tage en god stor sikkerhedsnål og på den måde lirker den ind i løbegangen. Den kan nogle gange godt være lidt besværligt, især hvis du har været god og ramme en perfekt bredde på din løbegang:

IMG_3540

Når elastikken er helt inde i løbegangen skal den syes sammen. Det gøres ved at zig zag de to ender sammen. Zig zag frem og tilbage et par gange, så den holder godt:

IMG_3537

Så syer du det lille hul sammen, hvor i elastikken kom ind i løbegangen, og så skal stoffet fordeles jævnt over hele elastikken, så ledes at det ender med at se sådan her ud:

IMG_3539

Nu er nederdelen sådan set færdig, og kan sagtens bruges som den er:

FullSizeRender 2

Men hvis du ligesom mig elsker de små detaljer, der bare giver lidt ekstra, og som giver et lidt mere professionelt touch, så kan du lave en lille (eller stor) sløjfe og sætte i taljen. Jeg bruger Line Galst DIY, som er super nem at følge. Jeg syer ikke sløjfen fast, men sætter den fast med en sikkerhedsnål. Så kan den pilles af hurtigt ved behov, og man kan også sy flere forskellige farver sløjfer, og på den måde ændre nederdelens udtryk på et split sekunder:

IMG_3545IMG_3541

Det var så den DIY. Super nem, og med et flot og brugbart resultat. Sig endelig til hvis i har spørgsmål, eller hvis der er nogle ting der ikke er klare nok. Jeg skal gøre mit bedste for at svare, så godt jeg kan.

15 kommentarer

 • rikkehindborg

  istedet for at købe den dyre elastik kan man ikke bare sy med en ligeud sting fra retsiden når nederdelen er færdig. Det har jeg tænkt mig at gøre. Så sikre man at elastikken sidder fast.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] i hjemmet at sy til. Guiden fandt jeg inde på bloggen olinesmor og du kan finde den lige her, men jeg vil nu også lige prøve at vise min proces […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Øv, det ligner desværre at hendes webshop med gode elastikker er lukket – kan man søge på elastikmærket eller lign og måske finde dem et andet sted? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Ja det er lidt øv. Jeg havde faktisk overvejet at skrive til Line og spørge hende ad. For jeg savner så meget de elastikker. Så sent som den anden dag var jeg ved at gå amok over stof og stils lorte elastikker.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Jeg er helt nybegynder i syning (faktisk meget inspireret af dig og dine DIY og Etsy-mønster-tests), så jeg ved ikke så meget om gode/dårlige elastikker – men jeg gider ikke bruge lang tid på noget, ekstra lang tid fordi jeg er ny, og så er det et dårligt resultat fordi kvaliteten af stoffet/elastikker/lign er af H til… Jeg har også syet en romber, du har testet (Etsy) og den er også blevet ret fin, synes jeg på trods af nogle nybegynder-fejl 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • hvor har du fundet stoffet ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Det har jeg købt på stofdepotet for længe siden men mon ikke de stadig har noget lignende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siv

  Hvor er den DIY fantastisk. Har længe ledt efter en syvejledning på netop sådan en nederdel til mine piger. Har brugt halvsol model, men er meget mere vild ned den her model. Må straks ud og købe mere stof.
  Fedt fedt fedt med din DIY.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så fin 🙂 Den type har jeg godt nok også lavet mange af til Blommen igennem årene. Næste gang vil jeg prøve med sløjfe også. Den er så fin.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Den er nemlig så simpel at det næsten er helt til grin. Min veninde fandt selv ud af det her den anden dag og var helt forbavset over at det var så nemt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Nu har jeg overvejet at købe symaskine i snart 100 år, skal den kunne noget bestemt eller kan man købe en billig en !?!?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   En bilig vil sagtens kunne gøre det. De dyre har alle mulige mærkelige funktioner som man som alminde hobby syerske aldrig får brugt. Jeg ved at mange taler godt om den fra fra Pfaff der hedder select.Den koster selvfølgelig lidt mere end dem de sælger i føtex til en 1000 men de skulle virkelig kunne sy flot og meget stabilt. Jeg har selv en pfaff passport og den er jeg også meget glad for. Kan anbefale dig at handle hos symaskine.dk. Det har både nye, brugte og demo modeller. Især på demo modellerne kan man virkelig gøre en god handel. De er super søde og gode til at vejlede. Og så kan du inden for en given periode bytte til nyt hvis den model du har købt ikke lever op til forventningerne. Jeg købte bla en brugt Bernina, men den var bare et kæmpe skrummel og vi blev bare ikke rigtig gode venner. Den tog de tilbage igen uden problemer og mod et lille beløb byttede jeg den til en ny passport i stedet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majken

  TAK for super nem og velskrevet DIY 🙂 Hvor bredt og langt stykke stof har du brugt til str 3 år?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • olinesmor

   Tak Majken. Jeg tror det ca var 1 meter langt og ca 38 cm bredt. Men det er ikke så super vigtigt de nøjagtige mål. Det kan du justerer til sidst.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Amme kjoler og lidt om det der amning