Hvis nu Oline manglede tøj

Flæse sweatshirt a la Olinesmor DIY

affiliate

Til at sy en flæse sweatshirt a la Olinesmor skal du bruge ca 1/2 meter jersey. Hvis du vil sy til større børn skal du nok brug lidt mere. Der ud over skal du brug et helt alm bluse mønster. Det kan enten købes i en stof forretning eller man kan tage en gammel brugt bluse, klippe den op i syningerne, og bruge den som mønster. Fordelen ved dette ,er at du ved at pasformen er god og størrelsen er den rette. Jeg har desværre tit oplevet at købe mønstre ikke altid er særlig gode i pasformen og størrelsesmæssigt helt hen i vejret.

Hvis du lige står og mangler et mønster nu og her, så kan du købe et på Etsy lige her.

Har ikke testet det, men indtil videre har etsy aldrig skuffet mig.

Udover det skal du bruge en overlocker eller som minimum et symaskine der enten kan sy en overlock lignende søm eller en stræksøm. En overlocker giver dog suverænt det bedste og mest holdbare resultat.

Ang tråd så køber jeg aldrig matchende tråd. Jeg har 3 farver jeg veksler i mellem; grå, sort og creme. I dette tilfælde har jeg brugt den creme farvede.

P1080739

Udover ærmer, for og bagstykke og flæserstykke skal du også klippe kantstykker til halsen, nederst på blusen og til ærmerne.

Kantstykkerne til halsen skal ca være 3-4 cm bredt og ca 2 cm kortere end omkredsen i den pågældende halsåbning. Kantbåndene til ærmer og til for og bagstykke klipper du lige et par cm kortede end selv ærmet eller for og bagstykket. Breddet bestemmer du selv, men jeg plejer at bruge 8 cm til kantbåndet til for og bagstykke og ca 5 cm til ærmerne.

Længden og bredden på flæsen bestemmer du sådan set også selv, afhængig af hvor bred du synes den skal være, og hvor “flæset” den skal være. Men igen jeg plejer at bruge ca en der er ca 5 cm bredt og ca 30-40 cm lang. Husk du selvfølgelig skal bruge to flæsestykker.

Husk at klippe ud således at strækket på stoffet er horisontalt på stoffet, så der er stræk der hvor der skal være stræk, hvis det giver mening.

P1080745P1080750

Halsåbningen syes ved at du lægget kantbåndet dobbelt, og gerne med vrangen udad, det synes jeg giver en god effekt. Så overlocker du langs med halsåbningen samtidig med du trækker lidt i halskantbåndet. På den måde får du en fin bue i halsen. Man kan enten gøre det freestyle som jeg er begyndt at gøre, ellers sæt knappenåle i, så har du lidt mere styr på hvor meget du får det strukket. Hvis du er detalje orienteret eller bare har et barn der hader at have overlock kant ind mod kroppen kan du sy en stikling lang kantbåndet, således at du syer overlock kanten fast.

P1080751

Når begge halskantbånd er syet i, overlocker du skulder siderne sammen.

P1080752

Nu er du klar til flæser. Det kan gøres på to måder. Enten med en rynketråd eller som jeg gør det, hvor jeg laver flæsen ved at folde stoffet, og sætte en knappenål i. Husk at tjekke at det er gjort nogenlunde symmetrisk inden du overlocker det sammen. Hvis stoffet har en tendens til at trevle op, så det en god ide at lægge stoffet dobbelt og måske sy en lille pynte stikling langs kanten, så ledes at du undgår at stoffet trevler op ved fx vask. Det jersey jeg bruger trevler ikke, så jeg lader kanterne så rå hen, det synes jeg ser ret fint ud.

 

P1080755

Så er du klar til at overlocker ærmer sammen med det sammensyede for og bagstykke. Du tager ganske enkelt det forrige stkke med de klargjorte flæser og lægger ærmet over, og så overlocker du det hele sammen i en arbejdsgang. Easy Peasy.

 

P1080762

Så er det tid til at sy kantbånd på ærmer og for og bagstykke. Det gøres ved igen at trække lidt i kantbåndet mens du syer således at du kommer til at bruge strækeffekten. Det kan igen gøres freestyle eller med knapnåle.

P1080765

Sådan skal ærmerne se ud når du er færdig

P1080766

Og sådan skal for og bagstykke se ud.

P1080767

Så overlocker du siderne sammen. Det vil sige fra ærmet ned til åbningen nederst på bluse. Dette gøres på begge sider. Og 1 2 3 vupti så har du en fin flæse sweatshirt a la Olines mor.

Hvis du gerne vil have en kjole i stedet forlænger du bare for og bagstykke og gør dem a formet sådan som Signe har gjort lige her. Ellers kan du forkorte den og sy et rynket stykke jersey på for og bagstykke. Som jeg fx har gjort lige her.

Og så lige en lille opfordring til at købe jer en overlocker hvis i ikke allerede har en. Sådan en maskine er bare guld værd, og den kan hurtigt tjene sig ind, hvis bare man er lidt flittig med jerseyen. Og man behøves jo ikke den allermest avancerede og dyre maskine. De findes også i billige versioner. Min er en ret dyr sag (som jeg dog fik til en meget god pris), som kan en masse fancy ting, men hvis jeg skal være helt ærligt, så bruger jeg næsten kun den helt almindelige 4 tråds overlock. Alle de andre 20 sømme bruger jeg sjældent eller har aldrig brugt dem.

Så måske et lille julegave ønske.

GOD FORNØJELSE

8 kommentarer

 • Nanna

  Hvordan ved jeg, hvor langt et stykke jeg skal bruge til flæserne?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kan du lokkes til en diy på dine flæsebukser?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] er fra Stofdepotet, og husk at jeg har en DIY til hvordan du syer din egen flæse sweat lige her. Jeg tror aldrig jeg bliver træt af de flæse sweats, de er simpelthen for søde til […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Kan man bestille en trøje?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • JAAAA! Skøn DIY 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh fantastisk DIY! Jeg har ikke en overlocker (og aner heller ikke om min symaskine kan sy stræk-søm!) så måske jeg skulle overveje at købe en… Det er jeg jo nærmest nødt til så jeg kan sy så fine sager der:-) Tak for DIY!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis nu Oline manglede tøj